Bio

ARIA KALTEREN verdiept zich in de mens ten aanzien van de omgeving.

Het maken van een kunstwerk betekent voor haar een proces van goed observeren, zorgvuldige opbouw van licht en donker, concentratie, geduld en veel passie. Laag over laag de verf aanbrengen en daarbij verschillende schildertechnieken gebruiken. Al schilderend de verbinding aangaan met het onderwerp, dieper gaan dan alleen maar verf op een ondergrond en proberen de essentie van het onderwerp uit te beelden. Ondervinden wat de verf kan, tot het uiterste gaan en niet tevreden zijn tot gedaan is wat gedaan moet worden. Als er tenslotte eenheid en geloofwaardigheid ontstaat, dan worden in een moment in tijd, schoonheid en kwetsbaarheid gevangen in verf.

Na jarenlang  diverse schilderlessen te hebben gevolgd wilde zij meer verdieping in haar werk. Daarom heeft ze een vijfjarige vakopleiding aan de Kunstacademie gevolgd. In 2021 is ze geslaagd voor Autonoom Beeldend Kunstenaar. Op de academie heeft ze diverse technieken geleerd, maar ook heeft ze meer inzicht gekregen in haar kunstenaarschap

 

Er wordt gebruikt gemaakt van verschillende materialen zoals olieverf, acrylverf, pastel, inkt, kleurpotlood en zand om een schilderij tot stand te brengen.  Soms wordt er  los en soms heel nauwkeurig gewerkt. Dit hangt veelal af van het onderwerp.

In haar werk is niet altijd de afbeelding in overeenstemming met de werkelijkheid. Gevoelens, meningen en ervaringen spelen een grote rol bij het creëren van haar werk als het gaat om vorm, kleur en inhoud.

 

 

Kunstcollectief Ferm

Sinds 2022 is zij aangesloten bij Kunstcollectief Ferm. ‘Ferm’ staat voor  krachtig en de hoofdletter F staat voor Fryske Froulju (Friese vrouwen). Samen werken zij aan een thema waarbij het ontstane beeldwerk een eigen interpretatie is van de individuele kunstenaar.

website: www.kunstcollectiefferm.nl

 

 

Prijzen/nominaties

Genomineerd voor de Bekking & Blitz  Talentprijs 2022.

Genomineerd voor de Gilde ontwerpprijs 2019 van de Kunstacademie Friesland.

Publieksprijs 1999 Talens Palet,  Zuid/Oost Friesland.

 

 

Publicatie:  Heerenveense Courant 6 januari 2022

 

 

 

Publicatie: Heerenveense Courant 28 juli 2022